GroenLinks wil nu weten hoe het meldpunt heeft gefunctioneerd in het eerste jaar en is benieuwd naar de visie van het college hierop.
Het is van belang dat het meldpunt voldoende bekend is en dat huurders weten dat ze met klachten terecht kunnen op een plek waar ze gehoord worden.
Ook vindt GroenLinks dat het meldpunt een functie kan hebben voor huurders van de woningcorporaties.
Raadslid Carla Brocken heeft hierover schriftelijke vragen aan het college gesteld.
De antwoorden worden over enige tijd verwacht. Dan zal duidelijk zijn hoe het meldpunt tot nu toe heeft gefunctioneerd en of er eventueel verbetering nodig is.
De schriftelijke vragen luiden als volgt:
Dinsdag 10 maart j.l. werden tijdens het vragenuur vragen gesteld door kamerlid Habtamu de Hoop aan minister Mona Keijzer.
Deze vragen hielden onder meer verband met het meldpunt “Goed verhuurderschap”.
Vanaf 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap van kracht.
Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om ongewenst verhuurgedrag tegen te gaan.
Sinds 1 januari 2024 moet elke gemeente over een meldpunt beschikken, waar inwoners ongewenst verhuurgedrag kunnen melden.
GroenLinks heeft daarover nog de volgende schriftelijke vragen:
Vraag 1:
Is het college het met GroenLinks eens dat het van belang is dat dit meldpunt een goede bekendheid heeft onder inwoners?
Zo ja, wat wordt hier, afgezien van de informatie op de gemeente-website aan gedaan?
Vraag 2:
Huurders van een woningcorporatie moeten hun klacht melden bij de corporatie waarvan ze huren. Op zich vinden we dat logisch.
Is het college het met ons eens, dat als huurder en corporatie er niet samen uitkomen, huurders alsnog de mogelijkheid moeten hebben om een melding bij het meldpunt te kunnen doen?
Vraag 3:
Graag zouden wij een memo van de portefeuillehouder ontvangen over het functioneren van het meldpunt over het jaar 2024, waarbij o.a. wordt ingegaan op hoeveel meldingen er waren, wat de aard was van de meldingen en wat er vervolgens met meldingen is gedaan.
Kan de portefeuillehouder dat toezeggen?