In 2016 is onze woning verbouwd tot een nul-op-de-meter woning. Een goed begin, maar er moet meer gebeuren. Want er gebeurt nog té weinig om de klimaatproblemen op te lossen. Er zijn meer dan 40.000 woningen in Purmerend & Beemster. En de afspraak is dat die in 2050 CO2-vrij zijn. Nu zijn er ongeveer 27.000 woningen op stadsverwarming (*1) maar dat betekent nog steeds meer dan 13.000 te gaan. En reken maar uit, dat is vanaf nu - inclusief zaterdagen, zondagen, vakantie en feestdagen - elke dag één woning. 28 jaar lang.

Een helse opgave.

En niet alleen met de klimaataanpak zie ik een grote uitdaging die wacht op een oplossing. Ik wil in een gemeente wonen die Groen, Links en Open is. Groen door slim werk te maken van duurzaamheid op alle terreinen. Links door solidariteit en een blijvende aandacht voor goede uitvoering van de sociale taken. Open naar ons allemaal over hoe we dat gaan doen. En hoe Purmerend en Beemster dat samen oppakken.

En daar wil ik graag iets aan bijdragen.

 

*1: ik reken nu even niet mee dat de stadsverwarming voor zeker 40% ook op aardgas draait. Dat moet en kan anders. En de resterende 60% komt de warmte uit biomassa. Ook dát moet in de komende 30 jaar duurzamer.

“ Voor een Duurzame Toekomst in Purmerend Beemster ”