Als je het afzet tegen de gemeenteraadsverkiezingen van november 2021, kom je op ongeveer dezelfde uitslag uit, en zouden GroenLinks en PvdA samen hun 8 zetels in de gemeenteraad behouden.

Hieronder de trend sinds de vorige Europese verkiezingen (2019) met de tussenliggende resultaten in de gemeente Purmerend sindsdien:

Tabel verkiezingsuitslagen Purmerend 2019-2024 in procenten

Een vergelijking met de verkiezingen voor de gemeenteraad valt moeilijk te maken, of het moet al de lage opkomst zijn in verhouding tot Tweede Kamerverkiezingen.
Maar alleen al de deelname van lokale partijen (samen goed voor 40%) en de afwezigheid van de landelijke partijen BBB, PvdD, VOLT, NSC en SP, maken iedere vergelijking hachelijk.
Toch hoeven we met deze uitslag niet ontevreden te zijn. GroenLinks en PvdA zijn er behoorlijk in geslaagd de eigen achterban naar de stembus te krijgen, zo blijkt uit landelijk onderzoek, en dat is belangrijk om resultaat te boeken.
De kiezer is op drift – succes bij één verkiezing (FvD bij de Provinciale Staten 2019, D66 bij de Tweede Kamer 2021, BBB bij de Provinciale Staten 2023 en NSC bij de Tweede Kamer 2023) kan heel snel vervliegen, zoals bovenstaande cijfers laten zien.

Aan de hand van de optelsom van de afzonderlijke stembureaus kunnen we ook de uitslagen in de wijken en in de dorpen van de Beemster nagaan.

Tabel verkiezingsuitslagen Purmerend Europees Parlement 2024, per wijk, in procenten

De wijk waar GroenLinks-PvdA het beste heeft gescoord, is De Gors, met 23,1%, sinds jaar en dag al de beste wijk voor GroenLinks.
Resultaten boven het gemiddelde werden ook behaald in het Centrum (21,5%) en Overwhere (20,9%).
Daarbij bleven Purmer-Noord (18,3%), Wheermolen (18,1%) en de Beemster (16,6%) achter.

De PVV werd in alle wijken de grootste partij, met GroenLinks/PvdA als tweede, behalve in de Beemster, waar de VVD de tweede plaats innam. Ook Weidevenne en Purmer-Zuid zijn vanouds goede VVD-wijken.
Opvallend, maar niet onverwacht, in de Beemster is het hoge percentage voor de BBB (12,4%). 
De PVV heeft een uitschieter in Purmer-Noord (37,1%) - evenals Forum voor Democratie met 4,9% - en doet het ook goed in Purmer-Zuid en Wheermolen.

Kortom, voor GroenLinks en PvdA is er nog veel werk aan de winkel.
Wanneer de volgende verkiezingen zijn, valt moeilijk te voorspellen. Partijen in de nieuwe regeringscoalitie in Den Haag laten niet na te benadrukken hoe verschillend zij onderling zijn. Dat lijkt een wankele basis.
Het is zelfs niet uitgesloten dat er eerder vervroegde Tweede Kamerverkiezingen komen dan in maart 2026, wanneer de gemeenteraadsverkiezingen gepland zijn.
De gegevens van deze en voorgaande verkiezingen kunnen we goed gebruiken bij het opzetten van de campagne voor de volgende verkiezingen, welke die ook zullen zijn.