Onze fractie heeft hierover de volgende schriftelijke vragen gesteld:

Op de gemeentelijke website (purmerend.nl/noodopvangbaanstee) is te lezen dat de crisisnoodopvang in de Baanstee-Noord is georganiseerd voor een periode van drie maanden, te weten tot 1 januari 2023. Voorts, dat er regelmatig overleg is tussen het Rijk en de Veiligheidsregio’s, en dat er “op dit moment – 18 november 2022 – geen verzoek ligt tot verlenging”.
In de brief van de Staatssecretaris aan de Tweede Kamer (kenmerk 4269102) wordt echter gesteld dat – in overleg met de Veiligheidsregio’s – de afbouw van de locaties voor crisisnoodopvang “in principe” nu mag duren tot 1 april 2023, en dat per 1 juli 2023 alle asielzoekers weer moeten zijn opgevangen op locaties die aan de geldende normen voldoen op het gebied van opvang en begeleiding.

  1. Gaat het college c.q. de burgemeester er nog steeds van uit, dat de crisisnoodopvang in de Baanstee-Noord per 1 januari 2023 gesloten zal worden, aangezien er geen verzoek ligt tot verlenging?
     
  2. Wordt binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland gesproken over het voortzetten van de crisisnoodopvang na 1 januari 2023, de vorm van de behuizing en de locatie, aangezien uit de brief van de Staatssecretaris mag worden afgeleid dat de Veiligheidsregio’s betrokken zijn geweest bij het besluit de periode van afbouw met tenminste drie maanden te verlengen?
     
  3. Heeft het college c.q. de burgemeester nu al een scenario achter de hand voor het geval dat toch tot verlenging van de crisisnoodopvang in de Baanstee-Noord besloten moet worden?
    Is hier ook overleg over met de gemeente Edam-Volendam en wordt daarin ook meegenomen dat de kwaliteit van de opvang voldoende moet zijn?

     
  4. De vorm van de huidige crisisnoodopvang – opvang in tenten – was mede ingegeven door de omstandigheid dat de opvang zeer snel gerealiseerd moest worden, maar niet zou hoeven te duren tot in de koudste wintermaanden.
    Op welke manier bereidt het college c.q. de burgemeester een betere vorm van opvang op deze plek voor die bestendig is in de koudste wintermaanden, indien de crisisnoodopvang in de Baanstee-Noord verlengd zou moeten worden met drie tot zes maanden?

     
  5. Wordt ook een scenario overwogen om gedurende de wintermaanden naar een andere opvanglocatie – niet in de vorm van tenten – te zoeken, mocht de crisisnoodopvang binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland verlengd moeten worden tot na 1 januari 2023?