Vannacht (zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2019) is er op initiatief van de Natuur- en Milieufederaties extra aandacht voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Het gaat tijdens de Nacht van de Nacht om het vergroten van kennis en bewustzijn. De initiatiefnemers vragen extra aandacht met een speciale, simpele actie. Doe mee en doof vanavond en vannacht zoveel mogelijk de verlichting. Het uitgangspunt moet eigenlijk altijd zijn: ‘Donker waar het kan en licht waar het moet’.

Waar dat kan moet verlichting blijvend uit. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door overmatige verlichting raakt de biologische klok verstoord. Te veel verlichting is niet goed voor de gezondheid van mensen en dieren. Een weetje: sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld ruim een uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat alleen in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem. Minder verlichting spaart het klimaat door minder uitstoot van CO2 én bespaart energie en geld.
Onnodige en overmatige verlichting heeft grote gevolgen. Makkelijkste bijdrage: licht uit (ook LED!) waar je niet bent. Zorg ervoor (luxaflex, gordijnen) dat waar licht brandt de buitenwereld niet hoeft mee te genieten. Buitenverlichting met bewegingsmelders is beter voor je energierekening.

Dit jaar is het de vijftiende editie van de Nacht van de Nacht. Op veel plekken - ook in Purmerend! - kan het donkerder. Doe daarom vanavond/vannacht mee en doe verlichting vroeger dan anders of helemaal uit. En kijk of je dat blijvend kunt doen: goed voor energiebesparing, goed voor het klimaat en goed voor je financiën! Doe mee!

Nacht van de Nacht: ja, het licht kan en mag vaak uit!