GroenLinks probeert al vele jaren de overlast die het vuurwerk met zich mee brengt, bespreekbaar te maken.
Dit jaar komt onze fractie met een notitie, die behandeld zal worden in de commissievergadering van 13 juni.
Wij gaan dan in discussie met de andere partijen, geven een aantal overwegingen mee, en kijken voor welke maatregelen wij medestanders kunnen vinden.
Hieronder de tekst van de notitie, die in de commissie toegelicht zal worden door ons raadslid Ruben van Kuik.
Inleiding
Op verschillende niveaus wordt al jaren gesproken over het eventueel verbieden van vuurwerk.
Een aantal gemeenten heeft al zo’n verbod ingevoerd, en burgemeesters uit verschillende gemeenten hebben opgeroepen om een verbod in te voeren.
In onze gemeente zijn er nog geen specifieke bepalingen van kracht betreffende de overlast van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, anders dan de landelijke wetgeving en de huidige bepalingen in de APV.
GroenLinks wil peilen hoe de verschillende fracties denken over het afsteken van vuurwerk in de gemeente én welke maatregelen er eventueel tegen vuurwerk(overlast) kunnen worden getroffen.
Doelstelling
Aan de hand van deze bespreeknotitie willen wij vervolgens komen tot een breed gedragen voorstel om recht te doen aan de zorgen van bewoners, artsen en hulpdiensten omtrent vuurwerk(overlast). We hebben daarom een aantal vragen geformuleerd om meningsvormend met de commissie in gesprek te gaan.
Overwegingen
- Elk jaar zijn er meerdere incidenten waarvoor een beroep moet worden gedaan op de hulpdiensten.
Tijdens de afgelopen jaarwisseling in Purmerend moest de ambulance 23 keer uitrukken en de brandweer zes keer. - Reeds geruime tijd wordt aangedrongen op een verdergaand vuurwerkverbod door o.a. oogartsen en andere medici, dierenorganisaties, politie en burgemeesters.
- Tijdens de jaarwisseling vallen gemeentelijk straatmeubilair, bushokjes e.d. ten prooi aan vernieling door vuurwerk.
- Driekwart van de katten en twee derde van de honden zijn doodsbang voor vuurwerk.
Ook geleidehonden en andere hulphonden reageren angstig op knallen. - Miljoenen vogels gaan in ons land urenlang de lucht in zodra het vuurwerk losbarst: gemiddeld zijn tijdens de eerste uren na de jaarwisseling duizend keer meer vogels langdurig in de lucht in vergelijking met normaal.
Tot op 10 km afstand van de vuurwerkafsteekplek is de impact op vogels groot.
En dat terwijl het, volgens de Wet Natuurbescherming, eigenlijk verboden is om vogels opzettelijk te verstoren. - (Onverwachte) knallen van vuurwerk kunnen een trigger zijn voor mensen met posttraumatische stress stoornis (PTSS).
- Meerdere gemeenten hebben reeds een gemeentelijke vuurwerkverbod ingevoerd.
Deze verboden betreffen een verbod op afsteken, omdat alleen de landelijke politiek kan besluiten tot een verbod op de verkoop van vuurwerk. - Gemeenten hebben de mogelijkheid om vuurwerkvrije zones in te stellen.
Vragen
- Hoe staat uw fractie tegenover het instellen van vuurwerkvrije zones in de gemeente Purmerend?
Waar zou u deze zones eventueel willen instellen? - Hoe staat uw fractie tegenover het instellen van een verbod op het afsteken van bepaalde typen vuurwerk in de gemeente Purmerend?
- Welke ideeën heeft uw fractie over de manier waarop kan worden gezorgd dat regels m.b.t. het afsteken van vuurwerk worden gehandhaafd?
- Hoe staat uw fractie tegenover een centrale vuurwerk-, licht- en/of drone show?
- Hoe staat uw fractie tegenover het afgeven van een signaal aan het demissionaire of volgende kabinet voor het instellen van een landelijk vuurwerkverbod?
- Heeft uw fractie ideeën voor andere eventuele te treffen maatregelen?