De vergadering vond plaats op aanvraag van de PVV en Gemeentebelangen Purmerend, die in hun verzoek spraken van “een enorme maatschappelijke impact” die de tijdelijke huisvesting bij Van der Valk zou hebben, en over dweilen met de kraan open.
“Misschien is er ophef. Maar je kunt als politieke fracties zelf ook de ophef aanwakkeren, of juist proberen die te dempen en te neutraliseren door goede voorlichting en goede randvoorwaarden”, zei woordvoerder Peter Zwart namens GroenLinks.
“Als je bij deze tijdelijke verhuur al zulke grote woorden gebruikt, wat moeten dan de bewoordingen worden als er binnen onze gemeente iets definitiefs wordt gevestigd? Of als het over veel meer dan tijdelijke huisvesting van 100 personen gaat? Je kunt niet denken dat Purmerend daar nooit iets mee te maken zou kunnen krijgen”.
En ook andere fracties spraken in afkeurende zin over de teneur en woordkeuze van de notitie van PVV en Gemeentebelangen.
Verder bleek er in de commissie brede steun voor deze tijdelijke opvang, al is daarvoor de toestemming van de gemeente helemaal niet nodig.
Alleen de PVV is van mening dat deze huurovereenkomst er niet had moeten komen, maar zelfs Gemeentebelangen verklaarde “niet tegen de opvang van statushouders te zijn”.
Aan het begin van de vergadering werd de toon al gezet door de insprekers René Verhoogt en Netty Rutz. Beiden hielden een warm pleidooi voor opvang en waar nodig begeleiding.
Wie verwacht had een woedende menigte uit Zuidoostbeemster aan te treffen, kwam bedrogen uit. Gelukkig zijn de sociale media niet maatgevend voor wat er werkelijk leeft.
Het debat ging verder vooral over het feit, dat het gemeentebestuur niet door het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) was geïnformeerd over de overeenkomst met Van der Valk. De gemeente hoorde het via-via, en moest zelf bij het COA aankloppen om bevestiging te krijgen, verklaarde burgemeester Don Bijl.
Op vragen van GroenLinks, welke reden het COA had aangevoerd voor deze werkwijze, antwoordde de burgemeester dat het COA er wegens de drukte er niet aan toegekomen was om contact op te nemen met de gemeente.
Maar aan het COA en aan het ministerie was duidelijk gemaakt, dat dit in het vervolg zo niet meer kan. Aldus de burgemeester.
“De beste manier om niet verrast te worden, is om als gemeente zelf met een aanbod te komen, hetzij door extra woningen voor statushouders, hetzij via één of meer kleinschalige opvangcentra voor asielzoekers. Purmerend zou zelf het initiatief moeten nemen in plaats van af te wachten waar het COA mee komt”, zei Peter Zwart hierover.
Want GroenLinks maakt zich zorgen over de voortgang met de opvang van statushouders. Purmerend loopt structureel achter met hun huisvesting; per 1 juli was er een achterstand van 42 personen.
Daarnaast moet de regio Zaanstreek-Waterland van het Rijk vóór 2023 een inspanning leveren voor nog eens 225 personen. Wegens de landelijke noodsituatie (Ter Apel) zijn dat inmiddels 450 personen geworden.
“Op dit moment wordt de zichtbare opgave voor de gemeente Purmerend aan het oog onttrokken door de afspraken in regionaal verband”, volgens de GroenLinks woordvoerder.
Sommige gemeenten in de regio hebben locaties aangedragen die geen genade kunnen vinden in de ogen van de provincie Noord-Holland. Zo heeft de gemeente Waterland een verlaten boerderij in Uitdam voorgesteld, ver weg gelegen van alle voorzieningen en binnen beschermd provinciaal landschap.
Welke gemeente nu precies hoeveel statushouders gaat huisvesten, blijft zo onbekend. Door de meningsverschillen tussen sommige gemeenten en de provincie stagneert de huisvesting in de hele regio.
GroenLinks wil snel werk maken van de Purmerendse opvangplaatsen.
Peter Zwart in de commissie hierover: “Moet je vanwege de goede zaak zo strikt blijven vasthouden aan de eis dat alles voor alle gemeenten tegelijk moet gebeuren? Ik maak eruit op, dat de door Purmerend aangedragen locaties geen bezwaar opleveren bij de provincie. Dan zou ik zeggen als Purmerend: Laten we die maar gewoon doen! Dan hebben we wat gerealiseerd!”
Maar burgemeester Bijl wilde daar niet aan; hij wil zekerheid dat àlle gemeenten in de regio een goedgekeurd aantal plaatsen voor hun rekening zullen nemen.