De Waddenzee is een uniek natuurgebied. Niet voor niets heeft UNESCO het gebied uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dat betekent dat de overheid de Wadden moet beschermen en goed aan volgende generaties moet overdragen. Maar dat is precies wat het demissionaire kabinet op dit moment niet doet.

Want als het aan minister Blok ligt mag de NAM de komende 15 jaar naar aardgas boren onder de Wadden. Terwijl experts, natuurorganisaties, de provincie en de gemeente fel tegen zijn en de impact op natuur en milieu nog volstrekt onduidelijk is.

Deze week kwam er bericht van UNESCO: als het kabinet hiermee doorgaat, komt de beschermde status in gevaar. Vóór 15 januari moet Nederland uitleggen wat de impact op de natuur is, anders wordt de Werelderfgoedstatus mogelijk ingetrokken.

Voor de goede orde: dat gebeurt echt bijna nooit. Pas drie keer eerder werd een plek door UNESCO van de Werelderfgoedlijst afgehaald.

Toch lijkt het kabinet de beslissing om naar gas te gaan boren onder de Wadden door te willen drukken. Ze brengen de beschermde status dus in gevaar door koste wat kost het laatste restje fossiele brandstoffen uit onze bodem te willen persen...

Op 9 december om 13.00 uur debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning. We moeten alles op alles zetten om het kabinet op andere gedachten te brengen. Daarom wil ik je vragen onze petitie te tekenen. Hoe meer mensen ons steunen, hoe krachtiger ons geluid klinkt. Ook ná 9 december.

Teken de petitie ✍️